July 22, 2022

7 tips om te fotograferen met je smartphone

Danique Collins
Wanneer je foto’s maakt voor je Instagram is een professionele camera handig, maar met de juiste tips maak je met je smartphone ook de mooiste plaatjes. Je moet alleen weten wat je wel en niet moet doen. In deze blog deel ik mijn top 7 tips.

1: Zorg voor goed licht

Met je smartphone maak je met daglicht de mooiste foto’s. De sensor van je smartphone is namelijk niet zo goed als een professionele camera, dus zorg ervoor dat je genoeg daglicht hebt of (kunst)lampen. Hoe meer licht, hoe scherper de foto.

2: Gebruik een raster

Een raster bestaat uit verschillende lijnen die door je scherm lopen. Wanneer je een foto maakt is het belangrijk dat belangrijkste punt in het midden staat. Door gebruik te maken van deze lijnen kan je dus goed zien of alles recht en in het midden staat. 

3: Scherpstellen

Net zoals met een professionele camera kan je scherpstellen met je smartphone. Vaak kan je dit doen door één keer op het scherm te tikken. Tik dus op het punt dat scherp moet zijn en maak de foto. Zo kan je wat scherpte-diepte creëren. 

4: Neem je tijd/maak genoeg foto’s

Wanneer je foto’s gaat maken is het belangrijk dat je de tijd neemt. Je wil er niet thuis achter komen dat je foto’s toch niet helemaal naar wens zijn. Maak daarom genoeg foto’s en wissel ook eens met posities. Door meerdere foto’s te maken heb je uiteindelijk meer keuze en kan je ook eens afwisselen met de content op je social media. 

5: Maak gebruik van een statief

Voorkom onscherpe foto’s door gebruik te maken van een statief. Je kan ervoor kiezen om je timer aan te zetten of je kan je statief stabiel neerzetten en zelf de foto maken. Tegenwoordig heb je zelfs statieven die je moet een knop kan bedienen. Scherpe foto’s die ook nog eens recht zijn gemaakt, win win! 

6: Niet inzoomen

Een belangrijk punt is dat je niet gaat inzoomen! Wil je een foto van dichterbij maken? Verplaats dan je smartphone wat dichterbij. Door in te zoomen wordt de foto onscherp en dat is het laatste wat we willen. 

7: Gebruik bewerkingsapp

Wanneer je dan eindelijk de perfecte foto hebt gemaakt is het tijd om hem te bewerken. Je hebt verschillende apps waarmee je foto’s kan bewerken. Ik gebruik zelf vaak VSCO. Deze app heeft verschillende mogelijkheden om je foto te bewerken. Je kan een filter toevoegen, de belichting aanpassen, verscherpen en nog veel meer. Speel hier een beetje mee en kijk wat het beste bij jouw foto’s past. 

Om mooie foto’s te maken heb je dus helemaal geen professionele camera nodig. Met je smartphone kan je veel kanten op!


Terug naar overzicht